Η «Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού» αποτελεί αναγνωρισμένο Αθλητικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Είναι από τους πιο δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους της Αττικής καθώς συμμετέχει σε όλες της διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και διοργανώνει τακτικά Εσωτερικά Πρωταθλήματα.Τα μαθήματα σκάκι παρακολουθεί μεγάλος αριθμός παιδιών που προέρχονται κυρίως από τα Δημοτικά σχολεία Νέου Ψυχικού,Παλαιού Ψυχικού και Φιλοθέης, καθώς και γειτονικές περιοχές της Αθήνας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ

 

Τα μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν κυρίως Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού αλλά και ενδιαφερόμενοι από γειτονικές περιοχές: Γαλάτσι, Αθήνα, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Μαρούσι, Νέα Ιωνία κ.α.

Λειτουργούν ειδικά τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού.

Υπάρχει η δυνατότητα για online μαθήματα σκάκι μέσω Zoom.

Εγγραφές και νέα τμήματα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η “Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού” ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου τα τμήματα προπονήσεων καθώς και το αγωνιστικό πρόγραμμα με εσωτερικά πρωταθλήματα και συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Τα τμήματα σκάκι, όπως κάθε χρόνο, θα είναι ολιγομελή με διαχωρισμό ανάλογα την ηλικία και το επίπεδο. Εγγραφές και νέα τμήματα γίνονται όλο τον χρόνο. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα αρχαρίων ενηλίκων καθώς και το αγωνιστικό τμήμα ενηλίκων.

Οι έμπειροι προπονητές της Ακαδημίας Σκάκι παραδίδουν μαθήματα και σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων. Εκτός από τα Δημοτικά Σχολεία Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού υπάρχει συνεργασία και με γειτονικούς Δήμους όπως Γαλάτσι, Αμπελόκηποι, Αθήνα, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου κτλ.

 

Τι είναι το Σκάκι;

Το σκάκι είναι άθλημα; Είναι επιστήμη; Είναι τέχνη ή ψυχαγωγία;

 

Ως γενικό προσδιορισμό του σκακιού μπορούμε να το παρουσιάσουμε ως ένα παιχνίδι που παρέχει την δυνατότητα στα παιδιά να διασκεδάσουν. Ακόμα, μπορούμε να το θεωρήσουμε και άθλημα καθώς έχει τα στοιχεία του συναγωνισμού, της ανάγκης για συνεχή βελτίωση και το πλήθος των αγώνων που υπάρχουν κάθε βδομάδα. Επίσης μπορούμε να το δώσουμε και στοιχεία τέχνης, με πολλαπλά ψυχαγωγικά και πολιτιστικά στοιχεία και με σημαντική παιδαγωγική αξία. Ως συμπέρασμα το σκάκι είναι όλα τα παραπάνω, για πολλά παιδιά και ενήλικες που εμβαθύνουν σε αυτό είναι και τρόπος ζωής.


Το σκάκι διέπεται από μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία, στην οποία διδάσκεται η αντιμετώπιση ακόμα και πολύπλοκων προβλημάτων και καταστάσεων, με βάση τις σκακιστικές ικανότητες που έχει ο κάθε αθλητής. Εκατομμύρια είναι οι φίλοι του σκακιού παγκοσμίως, που είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά ασχολούνται καθημερινά.

 

Τι προσφέρει το σκάκι στα παιδιά;

 

Το σκάκι έχει γενικά στοιχεία όπως:

1. Αυξάνει την ευφυία
2. Ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση και μειώνει την διάσπαση της προσοχής και την επιθετικότητα
3. Βοηθά στην κοινωνική ένταξη, μέσω της ανάληψης ευθυνών, της μετάδοσης εμπειριών και γνώσεων, του ομαδικού πνεύματος κ.α.
4. Καλλιεργεί ηθικές αξίες, αντικειμενικότητα, επιμέλεια, αυτοκριτική, αποφασιστικότητα κ.α.

 

Επίσης έχει και εξειδικευμένα στοιχεία όπως:
1. Αναπτύσσει την δημιουργική φαντασία και τον ορθολογικό τρόπο
2. Εξοικειώνει με μεθοδικούς τρόπους σκέψης
3. Βελτιώνει τις μνημονικές ικανοτητες

σκακι παιδια

Η βασική και πρώτη αρχή που μαθαίνει ο αρχάριος σκακιστής είναι ότι χρειάζεται μεθοδική προετοιμασία για την βελτίωση και την επιτυχία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του γνώσεις. Έτσι γίνεται γρήγορα κατανοητό ότι μια εύκαιρη, γρήγορη και επιφανειακή προσέγγιση του σκακιού δεν αρκεί για μόνιμα καλά αποτελέσματα, όπως αντίστοιχα και σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Αξίζει λοιπόν να δώσουν ο γονείς την δυνατότητα και την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το κορυφαίο πνευματικό άθλημα!


Κώστας Τσιάμης
Προπονητής Σκάκι – FIDE Master

 

Share

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ρήγα Φεραίου 38, Νέο Ψυχικό (έναντι Αθλητικού Κέντρου).

3η στάση Χολαργού επί της Λ. Μεσογείων, 500 μέτρα από το σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ELO

2700chess.com for more details and full list
© Copyright 2023 Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού - Μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους - Powered by seosolution.gr.