Τα οφέλη του σκακιού

 

Το σκάκι έχει πολλαπλά θετικά οφέλη με βάση επιστημονικές μελέτες, κυρίως για τις ηλικίες 6-12 ετών. Σε αρκετές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι μαθητές που είχαν συστηματική ενασχόληση με το σκάκι για κάποιο διάστημα είχαν βελτίωση έως 60% στην σχολική τους επίδοση, κυρίως στα μαθηματικά και στα γλωσσικά μαθήματα. Αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει πολλές χώρες (Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Τουρκία, Βενεζουέλα, Γεωργία κ.α.) στην επίσημη ένταξη του σκακιού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημοτικών Σχολείων.


Το σκάκι έχει αποδειχθεί ότι:

 • Αυξάνει την ευφυΐα

 • Βελτιώνει τη μνήμη

 • Βοηθά στην ικανότητα για συγκέντρωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα

 • Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και την αναλυτική σκέψη

 • Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις στο σχολείο

 • Αναπτύσσει την ικανότητα για σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων

 • Βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών

 • Προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

 

 

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για τα παιδιά. Πέρα από τη φήμη του ως ένα διανοητικά προκλητικό χόμπι, το σκάκι παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες ζωής και να προωθήσουν την προσωπική τους ανάπτυξη.

 

Γνωστική Ανάπτυξη

Το σκάκι διεγείρει την κριτική σκέψη, τον λογικό συλλογισμό και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αναλύοντας διαφορετικές θέσεις, προγραμματίζοντας εκ των προτέρων και λαμβάνοντας στρατηγικές αποφάσεις, τα παιδιά ενισχύουν τις γνωστικές τους ικανότητες, τη διατήρηση της μνήμης και τη συνολική διανοητική τους οξύτητα.


Συγκέντρωση

Το σκάκι απαιτεί από τα παιδιά να συγκεντρωθούν βαθιά και να διατηρήσουν τη συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Εκπαιδεύοντας το μυαλό τους να αγνοεί τους περισπασμούς και να παραμένει αφοσιωμένο στο παιχνίδι, τα παιδιά βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, κάτι που μπορεί να τους ωφελήσει σε ακαδημαϊκό και καθημερινό περιβάλλον.


Υπομονή και αυτοσυγκράτηση

Το σκάκι διδάσκει στα παιδιά την αξία της υπομονής και της αυτοσυγκράτησης. Μαθαίνουν να σκέφτονται πριν κάνουν μια κίνηση, να εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην παρτίδα. Αυτές οι δεξιότητες συμβάλλουν στην καλύτερη λήψη αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο σε διάφορους τομείς της ζωής.


Αθλητισμός και Fair Play

Το σκάκι εμπεριέχει αξίες αθλητικού πνεύματος και ευγενούς άμιλλας. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους αντιπάλους τους, να ακολουθούν τους κανόνες και να δέχονται τις νίκες και τις ήττες με ευγένεια. Το σκάκι ενθαρρύνει την ηθική και καλή αθλητική συμπεριφορά, προάγοντας θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.


Καθορισμός στόχων και προγραμματισμός

Το σκάκι απαιτεί από τα παιδιά να θέτουν στόχους και να σχεδιάζουν στρατηγικά τις κινήσεις τους. Διαμορφώνοντας ένα σχέδιο, κατόπιν χωρίζοντάς το σε μικρότερα βήματα και δουλεύοντας για την επίτευξη αυτών των στόχων, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες καθορισμού στόχων και την ικανότητα να σκέφτονται στρατηγικά σε διαφορετικά πλαίσια.


Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Στο σκάκι, τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να λύσουν κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Μαθαίνουν να αναλύουν καταστάσεις, να εντοπίζουν πρότυπα και να επινοούν δημιουργικές λύσεις. Αυτές οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ξεπερνούν τη σκακιέρα και μπορούν να εφαρμοστούν σε ακαδημαϊκά θέματα και προκλήσεις της πραγματικής ζωής.


Βελτίωση Μνήμης

Το σκάκι προκαλεί τη μνήμη των παιδιών απαιτώντας από αυτά να θυμούνται κινήσεις, ανοίγματα, στρατηγικές και μοτίβα. Η τακτική εξάσκηση στο σκάκι ενισχύει τη διατήρηση της μνήμης και ενισχύει την ικανότητα των παιδιών να ανακαλούν γρήγορα πληροφορίες, κάτι που μπορεί να τα ωφελήσει σε διάφορα μαθησιακά περιβάλλοντα.


Αναλυτική σκέψη

Το σκάκι αναπτύσσει τις ικανότητες αναλυτικής σκέψης των παιδιών καθώς αξιολογούν θέσεις, εξετάζουν πολλαπλές δυνατότητες και αξιολογούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφορετικών κινήσεων. Αυτό το σύνολο δεξιοτήτων προωθεί τη λογική και τη δομημένη σκέψη.


Οπτικοποίηση και μελλοντικός προγραμματισμός

Το σκάκι ενθαρρύνει τα παιδιά να υπολογίσουν τις συνέπειες των κινήσεών τους και να προβλέψουν τις αντιδράσεις των αντιπάλων τους. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό τους να σκέφτεται πολλές κινήσεις μπροστά, τα παιδιά αναπτύσσουν προνοητικότητα, μαθαίνουν να εξετάζουν διάφορα σενάρια και λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.


Δημιουργικότητα και Φαντασία

Ενώ το σκάκι είναι ένα παιχνίδι κανόνων και στρατηγικών, αφήνει επίσης χώρο για δημιουργική σκέψη και φαντασία. Τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικές προσεγγίσεις, να διαμορφώσουν πρωτότυπα σχέδια και να εξερευνήσουν αντισυμβατικές ιδέες στο πλαίσιο του παιχνιδιού.


Ανθεκτικότητα και επιμονή

Το σκάκι διδάσκει στα παιδιά την ανθεκτικότητα και την αξία της επιμονής. Μαθαίνουν να ανακάμπτουν από τις αναποδιές, να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους και να συνεχίζουν να παίζουν ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Αυτές οι ιδιότητες δημιουργούν ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που εκτείνονται πέρα από τη σκακιέρα.


Διαχείριση χρόνου

Το σκάκι διδάσκει στα παιδιά τη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου τους. Πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις εντός περιορισμένου χρονικού πλαισίου καθώς σε όλους τους επίσημους αγώνες χρησιμοποιούνται σκακιστικά ρολόγια, να μάθουν να κατανέμουν τον χρόνο τους με σύνεση και να αξιολογούν την αξία κάθε κίνησης. Αυτή η ικανότητα μεταφράζεται σε καλύτερη διαχείριση χρόνου σε ακαδημαϊκές εργασίες και καθημερινές ευθύνες.


Κοινωνική αλληλεπίδραση και κοινότητα

Το σκάκι παρέχει μια πλατφόρμα για κοινωνική αλληλεπίδραση και συμμετοχή σε μία κοινότητα. Τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε σκακιστικούς συλλόγους, να συμμετέχουν σε τουρνουά και να συναντήσουν άλλους λάτρεις του σκακιού. Η ενασχόληση με άλλους που μοιράζονται το πάθος τους για το σκάκι ενθαρρύνει τις φιλίες και τη συνεργασία.


Ακαδημαϊκή επίδοση

Οι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω του σκακιού, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η συγκέντρωση, έχουν θετικό αντίκτυπο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών. Το σκάκι ενισχύει την ικανότητά τους να αναλύουν σύνθετα προβλήματα, να κάνουν λογικές συνδέσεις και να προσεγγίζουν τη μάθηση με στρατηγική νοοτροπία.


Διασκέδαση και απόλαυση

Πάνω από όλα, το σκάκι είναι ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο παιχνίδι για τα παιδιά. Παρέχει πνευματική τόνωση, προκλήσεις και ενθουσιασμό. Η χαρά του παιχνιδιού μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά να ασχοληθούν με τη στρατηγική σκέψη και τη δια βίου μάθηση.


Συμπερασματικά, η εκμάθηση σκακιού προσφέρει στα παιδιά πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως γνωστική ανάπτυξη, συγκέντρωση, υπομονή, αθλητικό πνεύμα, καθορισμός στόχων, επίλυση προβλημάτων, βελτίωση μνήμης, αναλυτική σκέψη, δημιουργικότητα, ανθεκτικότητα, διαχείριση χρόνου, κοινωνική αλληλεπίδραση, ακαδημαϊκές επιδόσεις και απόλαυση. Η εισαγωγή των παιδιών στο παιχνίδι του σκακιού τους παρέχει μια πολύτιμη βάση για προσωπική ανάπτυξη, στρατηγική σκέψη και δια βίου μάθηση.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ

Τα μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν κυρίως Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού αλλά και ενδιαφερόμενοι από γειτονικές περιοχές: Γαλάτσι, Αθήνα, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Μαρούσι, Νέα Ιωνία κ.α.

 • Λειτουργούν ειδικά τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού.
 • Υπάρχει η δυνατότητα για online μαθήματα σκάκι μέσω Zoom.
 • Εγγραφές και νέα τμήματα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6977220309

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 1. Ρήγα Φεραίου 38, Νέο Ψυχικό (έναντι Αθλητικού Κέντρου). 3η στάση Χολαργού επί της Λ. Μεσογείων, 500 μέτρα από το σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.
 2. Ξενοπούλου 13, Νέο Ψυχικό (2ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού).