Η «Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού» αποτελεί αναγνωρισμένο Αθλητικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Είναι από τους πιο δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους της Αττικής καθώς συμμετέχει σε όλες της διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και διοργανώνει τακτικά Εσωτερικά Πρωταθλήματα.Τα μαθήματα σκάκι παρακολουθεί μεγάλος αριθμός παιδιών που προέρχονται κυρίως από τα Δημοτικά σχολεία Νέου Ψυχικού,Παλαιού Ψυχικού και Φιλοθέης.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ

 

Τα μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν κυρίως Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού αλλά και ενδιαφερόμενοι από γειτονικές περιοχές: Γαλάτσι, Αθήνα, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Μαρούσι, Νέα Ιωνία κ.α.

Λειτουργούν ειδικά τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού.

Εγγραφές και νέα τμήματα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Με την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ξημερώνει μια νέα μέρα για το σκάκι. Έχουμε τον Νορβηγό GM και Νο.1 στον κόσμο Magnus Carlsen να ανακηρύσσεται ο 16ος αδιαμφισβήτητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής (χωρίς να προσμετρώνται οι ανεπίσημοι πριν την καθιέρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1886 και όσοι κέρδισαν τον τίτλο μεταξύ 1993 – 2006 και κατά τη διάρκεια της διάσπασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας). Ίσως ήταν το κατάλληλο (διαφαινόμενο) τέλος στη μεγάλη καριέρα του Ινδού Vishy Anand και η πειστικότερη απαρχή μιας νέας κυριαρχίας για τον κατά πολλούς άξιο διάδοχο των μεγάλων θρύλων του παρελθόντος. Άλλωστε, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, η αξία του ενός προσδίδει δόξα στον άλλον.

 

skaki carlsen anand

 

Ήταν ένα ματς που καθήλωσε τον σκακιστικό κόσμο αλλά και πέτυχε εντυπωσιακά νούμερα θέασης μέσω του διαδικτύου. Τέθηκαν αντιμέτωποι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής των τελευταίων 6 ετών απέναντι στον επί 2,5 συναπτά έτη Νο.1 στον κόσμο και κάτοχο του ρεκόρ της υψηλότερης αξιολόγησης ELO όλων των εποχών. Δύο σκακιστές, αθλητές διαφορετικών εποχών και με πολύ διαφορετική πορεία που η μεγάλη διαφορά ηλικίας (21 χρόνια) απλώς ενίσχυε τις αντιθέσεις και γιγάντωνε το ενδιαφέρον και τη συζήτηση γύρω από το πλέον αναμενόμενο ματς των τελευταίων ετών. Για να συναντήσουμε κάτι αντίστοιχο πρέπει να γυρίσουμε στις επικές μάχες Kasparov – Karpov στις δεκαετίες ’80 και ’90 και στη μονομαχία Fischer – Spassky το 1972, μέσα σε έντονο ψυχροπολεμικό κλίμα.
 Κατά τη διάρκεια των παρτίδων, οι δύο αντίπαλοι έμοιαζαν στις περισσότερες περιπτώσεις να αλληλοεξουδετερώνονται, με τις συγκινήσεις να είναι ελάχιστες και την επιφυλακτικότητα να επικρατεί του επιθετικού στυλ και των δύο. Στις δύο πρώτες παρτίδες, αυτό κατέστη σαφές, με πολλούς να τους κριτικάρουν για τις δύο γρήγορες (σε 1,5 και 1 ώρα και σε 16 και 25 κινήσεις αντίστοιχα) και ανιαρές ισοπαλίες μέσω τριπλής επανάληψης. Στην 3η παρτίδα, ο Anand ενώ απέκτησε πλεονέκτημα στο μέσον, δεν ήταν ακριβής όσο έπρεπε, δίνοντας την ευκαιρία στον Carlsen να πάρει την ισοπαλία και χάνοντας την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα. Το σκηνικό αντιστράφηκε στην 4η παρτίδα με τον Anand να ισοφαρίζει στην 35η κίνηση, μετά από μια εμπνευσμένη θυσία πιονιού.
 Στις επόμενες δύο παρτίδες όμως ο Carlsen εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και με το γνωστό αλάνθαστο στυλ του κατάφερε να τις κεφαλαιοποιήσει σε δύο ανεκτίμητες νίκες. Στην 5η παρτίδα, ο Anand έκανε το καθοριστικό λάθος στην 45η κίνηση, ενώ στην 6η παρτίδα στην 60η. Η 7η και η 8η παρτίδα, με το σκορ στο 5-3 αποτελούσαν την ευκαιρία του Anand για να προσπαθήσει να επανέλθει στη διεκδίκηση του τίτλου, με τους περισσότερους να περιμένουν να δουν επιτέλους το επιθετικό του στυλ που τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους σκακιστές. Όμως κατά τη διάρκεια των παρτίδων, κατέστη απόλυτα σαφές ότι ο Carlsen είχε πλέον αποκτήσει το πλεονέκτημα και στον ψυχολογικό τομέα, με τον Anand να μην επιδιώκει τις πιο μαχητικές βαριάντες, ενώ αξιοσημείωτο ήταν και το γεγονός ότι έφτανε συχνά σε πίεση χρόνου στην 40η κίνηση, πράγμα ασυνήθιστο όπως σημείωσε και η Polgar κατά την ανάλυση των παρτίδων.
 Στην 9η παρτίδα, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ξεκίνησε με 1.δ4 και στην Νιμζο-Ινδική άμυνα, επέλεξε τη βαριάντα 4.ζ3 που οδηγεί σε οξείες θέσεις με περιπλοκές και εν συνεχεία απέκτησε ισχυρή επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά με αρκετές εικόνες ματ. Ο Carlsen αμύνθηκε με ακρίβεια και μετά από μια απίστευτη για αυτό το επίπεδο αβλεψία του αντιπάλου του, εν τέλει κέρδισε την παρτίδα και στην ουσία και τον τίτλο με το σκορ πλέον στο 6-3. Η ισοπαλία στην 10η παρτίδα, μετά από μεγάλη μάχη πάντως, έγραψε τον επίλογο του ματς με την ανάδειξη του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

 

skaki carlsen pagosmios prwtathlhths

 

Εν κατακλείδι, η επικράτηση του Carslen ήταν καθολική και έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μιας καριέρας που έμοιαζε εδώ και αρκετά χρόνια καταδικασμένη σε επιτυχία. Όμως ενώ ο νικητής φαίνεται πως θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα, αναζητώντας πλέον κάποιον που να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, ο απερχόμενος Πρωταθλητής αξίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων. Μην ξεχνάμε πως στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε απέναντί του δύο θρύλους του σκακιού (Kasparov, Karpov), ενώ αποτέλεσε έναν πανάξιο πρεσβευτή του σκακιού, με την αγωνιστικότητά του, το στυλ του αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της 25ετούς του καριέρας.

 

         Άρθρο του Αλέξανδρου Καλευρά, σκακιστή της Ακαδημίας Σκάκι Νέου Ψυχικού

 

Share

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ρήγα Φεραίου 38, Νέο Ψυχικό (έναντι Αθλητικού Κέντρου).

3η στάση Χολαργού επί της Λ. Μεσογείων, 500 μέτρα από το σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ELO

2700chess.com for more details and full list
© Copyright 2013 Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού - Powered by seosolution.gr.