Η «Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού» αποτελεί αναγνωρισμένο Αθλητικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Είναι από τους πιο δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους της Αττικής καθώς συμμετέχει σε όλες της διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και διοργανώνει τακτικά Εσωτερικά Πρωταθλήματα.Τα μαθήματα σκάκι παρακολουθεί μεγάλος αριθμός παιδιών που προέρχονται κυρίως από τα Δημοτικά σχολεία Νέου Ψυχικού,Παλαιού Ψυχικού και Φιλοθέης.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ

 

Τα μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν κυρίως Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού αλλά και ενδιαφερόμενοι από γειτονικές περιοχές: Γαλάτσι, Αθήνα, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Μαρούσι, Νέα Ιωνία κ.α.

Λειτουργούν ειδικά τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού.

Εγγραφές και νέα τμήματα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

anand carlsen pagosmio prwtathlhma skaki

Ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο Τσενάι της Ινδίας ο τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αντιμέτωποι τίθενται ο κάτοχος του τίτλου και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βισβανάθαν Ανάντ (Ινδία) και ως διεκδικητής ο Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία). Ο τίτλος θα κριθεί μετά από μια σειρά 12 (το πολύ) παρτίδων, ο χρόνος σκέψης για τις οποίες είναι 2 ώρες για τις πρώτες 40 κινήσεις, 1 ώρα για τις επόμενες 20 και 15 λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδας με 30 δευτερόλεπτα πρόσθετο χρόνο μετά την 61η κίνηση. Σε περίπτωση που το ματς λήξει με ισόπαλο σκορ 6-6, θα υπάρξει η διαδικασία των tie breaks.

Η συγκεκριμένη μονομαχία αποτελεί μία από τις πλέον αναμενόμενες των τελευταίων χρόνων, ίσως την σημαντικότερη μετά τις επικές μάχες Κασπάροβ - Καρπόβ στις δεκαετίες '80 και '90. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη μεγάλη διαφορά ηλικίας των δύο αντιπάλων (21 χρόνια), που συνεπάγεται και μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του παιχνιδιού αλλά και το γεγονός ότι ο κάθε ένας από τους δύο αποτελεί προϊόν διαφορετικής εποχής. Επιπλέον, ο Κάρλσεν αποτελεί το παιδί-θαύμα των τελευταίων ετών και για πολλούς την μεγάλη ελπίδα του σκακιού αλλά και εν δυνάμει έναν από τους σπουδαιότερους σκακιστές όλων των εποχών. Άλλωστε στην ηλικία του, αντίστοιχο ταλέντο είχαν επιδείξει μόνο ο Κασπάροβ και ο Φίσερ!

Οι 2 πρώτες παρτίδες έληξαν ισόπαλες (μετά από τριπλή επανάληψη) και μάλιστα πολύ γρήγορα (σε 15 και 25 κινήσεις αντίστοιχα και με διάρκεια περίπου 1 ώρα έκαστη) απογοητεύοντας την πλειονότητα των θεατών-σκακιστών που περίμεναν περισσότερη δράση και συγκινήσεις στη σκακιέρα από τους 2 κορυφαίους Γκραντμαίτρ. Σίγουρα όμως αποτελούν ‘αναγνωριστικές’ κινήσεις και μέρος της τακτικής που έχουν υιοθετήσει, δηλαδή να προσεγγίζουν τις παρτίδες με πιο ασφαλή τρόπο και λογικά το ματς θα οξυνθεί σε επίπεδο ποιότητας και εναλλαγών στις επόμενες παρτίδες.

 

Λίγα λόγια για τους 2 αντιπάλους:

 

      Βισβανάθαν Ανάντ

Vishy Anand skakiΟ Ινδός Βισβανάθαν Ανάντ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1969 και είναι ο τωρινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχοντας κερδίσει 5 φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα (2000, 2007, 2008, 2010, 2012). Απέκτησε τον τίτλο του GM το 1988 και έγινε ο πρώτος Ινδός σκακιστής που απέκτησε τον κορυφαίο σκακιστικό τίτλο της Fide. Είναι ένας από τους 6 σκακιστές που έχουν καταφέρει να περάσουν το φράγμα του 2800. Στην τωρινή λίστα των ELO είναι στην 8η θέση με 2775. Σημαντικό πλεονέκτημα που έχει εναντίον του κατά πολλά χρόνια νεώτερου αντιπάλου του είναι η μεγάλη εμπειρία του σε ματς.

Βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του αποτελούν η δυνατή και σε βάθος προετοιμασία του στα ανοίγματα, η ταχύτητα στην επιλογή κινήσεων και το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του.

 

      Μάγκνους Κάρλσεν

Magnus Carlsen skaki

Ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1990 και θεωρείται παιδί-θαύμα καθώς κατάφερε να αποκτήσει τον τίτλο του Γκραντμαιτρ σε ηλικία μόλις 13 ετών και 148 ημερών και έγινε έτσι ο 3ος νεότερος GM στην ιστορία του σκακιού. Το 2009 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής Μπλιτζ. Σήμερα έχει την υψηλότερη βαθμολογία ELO στον κόσμο με 2870 στην οποία δεν έχει φτάσει ποτέ άλλοτε κάποιος άλλος σκακιστής (ακόμα και ο Κασπάροβ ο οποίος θεωρείται κατά πολλούς ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών είχε φτάσει μέγιστη διεθνή αξιολόγηση 2851).

Ο Κάρλσεν  έφτασε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος αφού πρώτα κέρδισε το τουρνουά των διεκδικητών του Λονδίνου το Μάρτιο.

Βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του αποτελούν το πλούσιο ρεπερτόριο ανοιγμάτων που καθιστά δύσκολο να προετοιμαστούν οι αντίπαλοι του στο άνοιγμα εναντίον του, η ικανότητα του στο στρατηγικό παιχνίδι και η εξαιρετική τεχνική στα φινάλε.

 

Το επίσημο site της διοργάνωσης που μπορείτε να παρακολουθείτε και live τις παρτίδες είναι το: http://chennai2013.fide.com/

Share

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ρήγα Φεραίου 38, Νέο Ψυχικό (έναντι Αθλητικού Κέντρου).

3η στάση Χολαργού επί της Λ. Μεσογείων, 500 μέτρα από το σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ELO

2700chess.com for more details and full list
© Copyright 2013 Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού - Powered by seosolution.gr.