Η «Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού» αποτελεί αναγνωρισμένο Αθλητικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Είναι από τους πιο δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους της Αττικής καθώς συμμετέχει σε όλες της διοργανώσεις της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και διοργανώνει τακτικά Εσωτερικά Πρωταθλήματα.Τα μαθήματα σκάκι παρακολουθεί μεγάλος αριθμός παιδιών που προέρχονται κυρίως από τα Δημοτικά σχολεία Νέου Ψυχικού,Παλαιού Ψυχικού και Φιλοθέης, καθώς και γειτονικές περιοχές της Αθήνας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ

 

Τα μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν κυρίως Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού αλλά και ενδιαφερόμενοι από γειτονικές περιοχές: Γαλάτσι, Αθήνα, Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Μαρούσι, Νέα Ιωνία κ.α.

Λειτουργούν ειδικά τμήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού.

Υπάρχει η δυνατότητα για online μαθήματα σκάκι μέσω Zoom.

Εγγραφές και νέα τμήματα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


H Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού σε συνεργασία με τον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και τον ΟΚΑΠΑ διοργανώνουν για 13η συνεχή χρονιά αγώνα σκάκι Σιμουλτανέ την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ν. Ψυχικό, με ώρα έναρξης στις 17:30. 


Τον αγώνα θα δώσει ο προπονητής σκάκι και FIDE Master Κώστας Τσιάμης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα 30 αντιπάλους.

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού καθώς και οι αθλητές της “Ακαδημίας Σκάκι Νέου Ψυχικού”. Θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται συμπληρώνοντας τη φόρμα στη σελίδα https://www.akadimiaskaki.gr/epikoinonia ή τηλεφωνικά στο 6977220309 μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου. Αναλυτική προκήρυξη του αγώνα μπορείτε να δείτε στη σελίδα https://www.psychikochess.gr.  

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και μετάλλια στους νικητές και τις 5 καλύτερες παρτίδες.

 

σιμουλτανε σκακι

 

Τι είναι το σκάκι σιμουλτανέ;


Οι αγώνες σκάκι σιμουλτανέ, είναι εκδηλώσεις όπου ένας ισχυρός σκακιστής αντιμετωπίζει πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα. Αυτοί οι αγώνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του σκακιού, με αξέχαστες συναντήσεις, εκπληκτικές επιδόσεις και αξιοσημείωτες επιδείξεις δεξιοτήτων. Αυτοί οι αγώνες όχι μόνο προσφέρουν ένα διασκεδαστικό θέαμα, αλλά επιτρέπουν επίσης σε ερασιτέχνες σκακιστές να ανταγωνιστούν έναν σκακιστή που βρίσκεται στην κορυφή.


Μερικοί αξιόλογοι αγώνες σκάκι σιμουλτανέ από την ιστορία του σκακιού:


Σιμουλτανέ του Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα το 1922


Το 1922, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, θεωρούμενος ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, έπαιξε σιμουλτανέ στο Κλίβελαντ του Οχάιο, όπου αντιμετώπισε 103 αντιπάλους. Κέρδισε 102 παιχνίδια παραχωρώντας μόλις μία ισοπαλία, επιδεικνύοντας τις εξαιρετικές του σκακιστικές ικανότητες.


Σιμουλτανέ του Ανατόλι Κάρποβ το 1980


Το 1980, ο Ανατόλι Κάρποβ, ο τότε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, έπαιξε σιμουλτανέ στο Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης, εναντίον 197 αντιπάλων. Ο Κάρποβ κέρδισε 193 παιχνίδια και έφερε τέσσερις ισοπαλίες, σημειώνοντας ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων παιχνιδιών και το ποσοστό νικών.


Ο Γκάρι Κασπάροβ εναντίον του Κόσμου το 1999


Ο  Γκάρι Κασπάροβ, πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αντιμετώπισε μια συλλογική "World Team" σε ένα διαδικτυακό αγώνα σιμουλτανέ το 1999. Ο αγώνας παιζόταν στο διαδίκτυο, με την “Παγκόσμια Ομάδα” να αποφασίζει συλλογικά για τις κινήσεις μέσω ψηφοφορίας. Ο Κασπάροβ κέρδισε τελικά τον αγώνα, αλλά το γεγονός έδειξε τη δύναμη της τεχνολογίας και την παγκόσμια εμβέλεια του σκακιού.

 

Σιμουλτανέ του Μάγκνους Κάρλσεν


Ο Μάγκνους Κάρλσεν, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής από το 2013 έως το 2023, έχει επίσης επιδείξει τις ικανότητές του σε αγώνες σιμουλτανέ. Το 2010 έπαιξε με 30 παίκτες στο Αμβούργο της Γερμανίας και κέρδισε όλα τα παιχνίδια. Η ικανότητα του Μάγκνους Κάρλσεν να διαχειρίζεται άψογα πολλές παρτίδες ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό ταλέντο του και τη μαεστρία του στο παιχνίδι.


Σιμουλτανέ του Αλεξάντερ Αλιέχιν


Ο Αλεξάντερ Αλιέχιν, ο τέταρτος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ήταν διάσημος για τους μαραθωνίους αγώνες σιμουλτανέ που έδινε σε διάφορες πόλεις. Ένα από τα πιο γνωστά του σιμουλτανέ έγινε στο Παρίσι το 1925, όπου έπαιξε 32 παρτίδες για 8 ώρες χωρίς διάλειμμα. Ο Αλιέχιν κέρδισε 19, παραχώρησε 9 ισοπαλίες και έχασε 4 παρτίδες. Την ίδια χρονιά, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη παίζοντας ταυτόχρονα με 26 αντιπάλους με δεμένα μάτια, κερδίζοντας 16 παρτίδες, 5 ισοπαλίες και χάνοντας 5.


Το τυφλό σιμουλτανέ του Τζορτζ Κολτανόφσκι


Ο Βελγικής καταγωγής Αμερικανός Grandmaster Τζορτζ Κολτανόφσκι σημείωσε ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό παιχνιδιών σιμουλτανέ που παίχτηκαν με δεμένα μάτια. Το 1937, στο Εδιμβούργο, έπαιξε με 34 αντιπάλους χωρίς να βλέπει τις σκακιέρες. Κέρδισε 24 παιχνίδια και έφερε ισοπαλία σε 10.


Περιοδεία σιμουλτανέ του Μπόμπι Φίσερ


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1964, ο Μπόμπι Φίσερ, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής, πραγματοποίησε μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας σιμουλτανέ σε 40 πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγώνας σιμουλτανέ στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έπαιξε με 50 αντιπάλους ταυτόχρονα. Ο Φίσερ κέρδισε 47 παιχνίδια, παραχώρησε 2 ισοπαλίες και έχασε μόνο 1 παιχνίδι, επιδεικνύοντας το τεράστιο ταλέντο του.

 

Σιμουλτανέ σε 95 σκακιέρες του Μιχαήλ Ταλ 


Ο Μιχαήλ Ταλ, γνωστός ως «Ο Μάγος από τη Ρίγα», ήταν ένας εξαιρετικά δημιουργικός παίκτης και πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι. Το 1973, διεξήγαγε ένα σιμουλτανέ στη Σουηδία εναντίον 95 αντιπάλων, το μεγαλύτερο που ανέλαβε ποτέ. Κέρδισε 81 αγώνες,παραχώρησε 6 ισοπαλίες  και έχασε 8, ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αγώνων και την ποιότητα ορισμένων αντιπάλων.


Το παγκόσμιο ρεκόρ παρτίδων σιμουλτανέ της Σούζαν Πόλγκαρ


Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων παρτίδων ανήκει στην γκραντμάστερ Σούζαν Πόλγκαρ. Το 2005, έπαιξε εναντίον 326 παικτών ταυτόχρονα στο Gardens Mall στο Palm Beach Gardens της Φλόριντα. Με διάρκεια των παρτίδων άνω των 16 ωρών, κέρδισε 309 παιχνίδια, παραχώρησε 14 ισοπαλίες και έχασε μόνο 3 παρτίδες, πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό νικών 96,93%.

 

Οι αγώνες σιμουλτανέ παρέχουν την ευκαιρία στους λάτρεις του σκακιού να παίξουν ενάντια σε κορυφαίους παίκτες και να δουν από πρώτο χέρι τις ικανότητες τους. Αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ταυτόχρονη επίδειξη τακτικής οξυδέρκειας, στρατηγικού σχεδιασμού και δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου από τους σκακιστές που δίνουν σιμουλτανέ. Επίσης χρησιμεύουν ως ελκυστικά και συναρπαστικά θεάματα για την κοινότητα του σκακιού. Συνεχίζουν να εμπνέουν και να εντυπωσιάζουν τους σκακιστές αλλά και τους θεατές σε όλο τον κόσμο, κάνοντας το σκάκι όχι απλώς μια παρτίδα βασιλιάδων αλλά ένα θέαμα των μαζών.

 

Share

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ρήγα Φεραίου 38, Νέο Ψυχικό (έναντι Αθλητικού Κέντρου).

3η στάση Χολαργού επί της Λ. Μεσογείων, 500 μέτρα από το σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ELO

2700chess.com for more details and full list
© Copyright 2023 Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού - Μαθήματα σκάκι για παιδιά και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους - Powered by seosolution.gr.